Michael Ende: Momo

(zenés bábjáték)

Michael Ende regényéből írta: Faragó Zsuzsa és Laboda Kornél

Bábszínpadra alkalmazta: Tarr György és Valler Kata

Rendezte: Valler Kata, Hermethia Bábszínház

Báb-és díszlettervező: Balázs János Balázs, Hermethia Bábszínház

Zeneszerző: Tóth Tamás, Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas

Játsszák: Laki Móni: Momo, Ügynöknő, Ügynökök

Tarr György: Hora, Főügynök, Kassziopeia, Gigi, Lucia, Jamba, Beppo

Tervezett játékidő: 70 perc

Momo, az árva kislány boldogan éldegél egy olasz nagyváros szélén a csatornában. Bizony, boldog. Mert Momo egy igazi angyal. Olyan kislány Ő, aki az igazán fontos dolgoknak tud örülni. Barátai, Beppo, az utcaseprő, Gigi, a mindig vidám és játszani kész életművész, Lucia, a kis családias étterem szakácsnője és fiacskája, Jamba, a kissé tudálékos, de csupaszív gyerkőc minden nap vele örülnek az élet szépségének. Ám egy napon szürke Urak kezdenek settenkedni és ólálkodni a külvárosban... Áldatlan ügyködésük nyomán a kis Momo körül elszürkül a külváros, barátai többé nem törődnek vele, Momo elmagányosodik... Ám az időrabló szürke Urak mégsem tudják "beszervezni" a kislányt. Sikerül-e a kis Momonak Kassziopeia, az jövőbe látó teknősbéka segítségével visszaszerezni barátai és az egész emberiség elrabolt idejét? Kicsoda Hora, az Időházban lakó zsémbes, furcsa szerzet? Milyen meséket írnak nap mint nap Momo és Gigi? Mi Lucia szuperereje? Hogyan kell az utcát jól seperni?...


Bemutató: 2023. február 15.

Az előadás a Bartók Kamaraszínház és a Cimbora Produkció közös produkciója.


Jegyek:
https://www.jegy.hu/program/michael-ende-momo-cimbora-produkcio-138793

Alkotói célok

Michael Ende darabja kiváló alapot nyújt számunkra, hogy bemutassuk és megoldásokat ajánljunk a világ azon kérdéseire, melyben élünk, és amely problémákkal egyéni és társadalmi szinten is kénytelenek vagyunk szembenézni. A személyes kapcsolatok elsekélyesedése, a digitális eszközök beszivárgása életünk minden területére, a 15 perc hírnév hajszolása, a gyermeki ártatlanság és igazságlátás elvesztésével járó szürke unottság mindannyiunkat kísért. Az előadás során ezen jelenségeket vizuális és zenei úton is bemutatjuk, mind a díszletelemek kreatív használatával, mind a térelrendezés meghatározó erejével, a képzőművészeti társalkotók festői és grafikai munkájával. A bábok és a maszkos játék mind-mind egyéni funkciót tölt be az előadás során. Bemutatjuk a minket körülvevő és családunkat, barátainkat veszélyeztető hazugságok forrását, a behálózások módszerét, és hogy mindez ellen csak a tiszta szív bátorságával lehet felvenni a harcot. Az előadást az iskolás és a felnőtt korosztálynak szánjuk: előbbieknek szeretnék tudást adni a felnőtté válás nehézségeiről, a felnőtt világ önámításáról és lemondásairól, a felnőtteknek pedig meg szeretnénk mutatni, hogy sohasem késő bátran kérdezni, választ keresni, megfogni egymás kezét. A jelenleg a világban zajló folyamatok kapcsán és azokban a helyzetekkel kapcsolatban, melyekkel nap, mint nap találkozunk, nagyon fontosnak érezzük, hogy közvetítsük a darab fő üzenetét: a személyes kapcsolatok fontosságának szerepét, az egymásnak nyújtott segítő kéz jelentőségét a bajban, és annak a felelősségét, hogy az életünk minősége a saját döntéseink következménye, mellyel mi rendelkezünk.

Alkotók

Faragó Zsuzsa: 1984 óta a dolgozik dramaturgként és vezető dramaturgként. Michael Ende Momo-ját eddig két alkalommal kísérte a színpadra: a Miskolci Nemzeti Színház és a Budaörsi Latinovits bemutatója is az ő nevéhez kötődik.

Tóth Tamás: Huszonhét éve foglalkozik színházzal, közel nyolcvan előadásnak volt részese, mint író, zeneszerző, dalszövegíró. A METIS c.munkája a Madách Színház musical pályázatának döntőse volt, a NYUGDÍJAS AKTÁK című bohózat belügyminisztériumi kitüntetésben részesült. Tavaly elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját a színházművészet kategóriában.

Valler Kata: Bábszínész, báb-és díszletkészítő, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma bábcsoportvezető művésztanára, a Hermethia Bábszínház bábos alkotócsoport társalapítója.

Balázs János Balázs: Képzőművész, báb-és díszlettervező, báb-és díszletkészítő, a Hermethia Bábszínház bábos alkotócsoport társalapítója. 1992 óta kiállít, ikonfestőként alkotásai Európa szerte megtalálhatók. Három éve dolgozik bábszínházban, tervez és készít bábokat, díszleteket. Folyamatosan kutatásokat végez, követi számos európai és távol-keleti bábszínház munkásságát.

Tarr György: Színész, bábszínész, a Cimbora Produkció utazó bábszínház alapító tagja. Tanulmányait a Főnix Drámastúdióban végezte, professzionális bábszínészi munkája a pápai Pegazus Színházban kezdődött 10 éve. Szabadúszóként több társulattal dolgozik együtt, érdeklődése és munkája kiterjed az írásra és a drámapedagógiára is.

Laki Mónika: Színész, bábszínész, a Cimbora Produkció társulatának alapítója és gazdasági vezetője. Színész végzettséget a Főnix Drámastúdióban szerzett, majd társulati tag volt a Pegazus Színházban (Pápa) és a Soltis Lajos Színházban (Celldömölk). Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány Mesterszakán folytatja tanulmányait.

     Az előadás az NKA támogatásával valósult meg. 

Az előadás a Verlag für Kindertheater Weitendorf GmbH engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

www.hofra.hu